COMUNICAT DE PRESĂ
Asociația Edu Apps, în parteneriat cu instituții de prestigiu precum Universitatea „Babeș-Bolyai” și Universitatea din București, alături de Casa Corpului Didactic din 11 județe, anunță lansarea proiectului „Clasa viitorului – Pedagogie digitală”.
Proiectul are ca obiectiv implementarea unui program de formare profesională gratuită pentru cadre didactice, care urmărește dezvoltarea competențelor digitale și de pedagogie digitală ale profesorilor. Scopul proiectului este de a transforma educația preuniversitară din România și de a aduce în școli tehnologiile care să faciliteze o învățare mai eficientă și mai atractivă.
„Clasa viitorului – Pedagogie digitală” este cel mai mare proiect finanțat în cadrul apelului PNRR – Pedagogie digitală pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar, cod ID_19, prin obiectivele vizate:
Dimensiunea grupului țintă: 15.000 de cadre didactice vor participa la cursurile de formare, la nivel național, cu precădere din zonele rurale și cele defavorizate (peste 40%), iar mai mult de o treime dintre profesori vor aparține ciclurilor gimnazial și liceal.
Crearea celei mai mari baze de Resurse Educaționale Deschise (RED): peste 8000 de materiale educaționale multimedia vor fi dezvoltate în cadrul proiectului, cu acces gratuit pe platforma pusă la dispoziție de Ministerul Educației. Aceste resurse, validate de formatori experți în pedagogie și tehnologie digitală, vor servi la optimizarea practicilor educaționale din clase, pentru fiecare arie curriculară și disciplină de studiu, fiind adaptate diferitelor niveluri de educație.
Acces imediat la aplicații educaționale digitale: în peste 80% din școlile din România sunt deja activate și configurate licențele pentru aplicațiile Google prin proiectul – Clasa Viitorului (disponibil gratuit pentru școli), demarat de Edu Apps în 2020, iar în cadrul acestui program de formare, profesorii au ocazia să urmeze cursuri gratuite pentru a învăța să gestioneze aplicațiile Google. În plus, se beneficiază la nivelul școlii de licențe educaționale, echipamente și servicii suport pentru valorificarea competențelor obținute, în limita a 200 euro/cursant.
Program de mentorat pentru cea mai mare comunitate profesională: 15.000 de cadre didactice vor beneficia de un program de mentorat post-formare, pentru aplicarea cu succes la clasă a competențelor dobândite și pentru împărtășirea de bune practici.
Proiectul „Clasa Viitorului – Pedagogie Digitală” finanțat de Uniunea Europeană prin „PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”, a luat punctaj maxim de 100 de puncte la evaluarea calitativă și se desfășoară în perioada 21.10.2024 – 31.03.2026, valoarea totală a proiectului fiind de 65.146.935,44 lei, iar valoarea finanțată din PNRR este de 59.619.600 lei.
Care sunt avantajele pentru profesori?
Cursurile din cadrul proiectului „Clasa Viitorului – Pedagogie Digitală” sunt gratuite, oferă flexibilitate maximă deoarece sunt 100% online, fiind concepute pentru a sprijini profesorii în integrarea tehnologiei în procesul educațional. Prin acest program, cadrele didactice au ocazia să aprofundeze utilizarea Inteligenței Artificiale în crearea de resurse educaționale inovatoare, adaptate nevoilor elevilor dintr-o eră digitală. Totodată, proiectul reprezintă o oportunitate valoroasă pentru instituțiile de învățământ care doresc să își pregătească profesorii pentru a răspunde cerințelor actuale și a contribui la modernizarea actului educațional.
Calitatea programului de formare
Asociația Edu Apps oferă cursuri de succes, optimizate și validate pentru performanță educațională. Cursurile sunt acreditate de Ministerul Educației, implementate anterior cu rezultate remarcabile și validate de cca. 4000 de cadre didactice, care au apreciat utilitatea practică a acestora.
Credite profesionale
Cursurile sunt adaptate nevoilor și experienței fiecărui profesor, fiind disponibile pe două niveluri: Intermediar – cu 25 de credite și Avansat – cu 30 de credite.
Cursuri cu activități practice bazate pe scenarii reale din școală
Profesorii învață să creeze materiale educaționale interactive, care captează atenția elevilor, să gestioneze cu ușurință și pricepere aplicațiile digitale, economisind timp prețios în pregătirea lecțiilor, și mai ales, să folosească Inteligența Artificială (AI) pentru a crea resurse educaționale atractive.
Sprijin personalizat din partea echipei de formare
Fiecare grupă de cursanți beneficiază de susținerea a doi formatori: experți în pedagogie și experți în tehnologii digitale pentru educație.
Masterclassuri online
Exclusiv pentru profesorii care participă la programul de formare vor fi organizate masterclassuri online, unde vor fi dezbătute teme actuale din educație, având ca invitați experți cu recunoaștere națională și internațională din domeniul științelor educației și tehnologiei.
Astfel, proiectul „Clasa viitorului – Pedagogie digitală” este o ocazie unică prin care profesorii beneficiază de cursuri gratuite, practice, susținute de formatori experți în pedagogie și tehnologii digitale, care îi ajută să stăpânească tehnologia modernă și să o folosească cu succes în clasă.
În parteneriat cu Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca și Universitatea din București, și sprijinul cadrelor din Casele Corpului Didactic din 11 județe (Bacău, Constanța, Covasna, Harghita, Ilfov, Mureș, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Vaslui), Asociația Edu Apps se va asigura că acest proiect va avea un impact important în dezvoltarea competențelor digitale în rândul cadrelor didactice din România.
Proiectul face parte dintr-o inițiativă mai amplă, susținută de Ministerul Educației, pentru formarea a 100.000 de cadre didactice la nivel național, cu scopul de a transforma educația preuniversitară din România și de a aduce în școli tehnologiile care să faciliteze o învățare mai eficientă și mai atractivă.
Pentru mai multe informații despre proiectul „Clasa viitorului – Pedagogie digitală”, vă rugăm să ne contactați la [pd@eduapps.ro / 021 9996] sau să vizitați https://pedagogiedigitala.clasaviitorului.ro/
Despre Asociația Edu Apps
Asociația Edu Apps activează în domeniul tehnologiei pentru educație, colaborând cu instituții educaționale și guvernamentale, pentru a oferi aplicații, dispozitive și cursuri de formare.
Misiunea noastră este ca împreună cu profesorii, specialiștii în educație și decidenții din sistemul educațional din România să îmbunătățim calitatea educației pentru a deschide copiilor și tinerilor, adulții de mâine, calea spre un viitor mai bun.
Edu Apps a inițiat și este partenerul oficial al Ministerului Educației în implementarea proiectului Clasa Viitorului, la care au aderat peste 85% din unitățile de învățământ din România și este utilizat de peste 2.5 milioane de elevi și cadre didactice.
Clasa Viitorului este un program național pentru implementarea platformelor digitale, demarat în 2020 de Edu Apps, alături de partenerii săi – Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Google și Microsoft. Astfel, fiecare instituție educațională care deține un nume de domeniu poate activa licențele gratuite Google Workspace for Education Fundamentals și Microsoft Office 365 A1. Un număr de peste 150.000 de cadre didactice și aproximativ 2.5 milioane de elevi beneficiază în continuare de accesul gratuit la aceste aplicații.
Potrivit Ministerului Educației Naționale, platforma Clasa Viitorului este recunoscută ca o soluție pentru implementarea rapidă a sistemului on-line pentru desfășurarea activităților didactice.
Împreună îmbunătățim calitatea educației!
Web: https://pedagogiedigitala.clasaviitorului.ro/ www.eduapps.ro
Facebook: www.facebook.com/eduapps.ro Date de contact: pd@eduapps.ro
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
—––––––––––––––––––––––––––––––––––-
„PNRR. Finanțat de Uniunea Europeană – UrmătoareaGenerațieUE”
https://mfe.gov.ro/pnrr/ https://www.facebook.com/PNRROficial/